Wist je dat cybercrime een steeds groter probleem wordt? We geven je wat cijfers: één op de vijf bedrijven in Nederland krijgt met cyberaanvallen te maken. Jaarlijks wordt één op de tien bedrijven ook daadwerkelijk het slachtoffer van cybercriminaliteit. En: een gemiddelde hack kost je maar liefst €67.000,-.
Duur grapje dus, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de imagoschade. Kortom, je moet aan de slag met je cybersecurity. Of je bedrijf nou groot of klein is. Want de vraag is niet óf je te maken krijgt met cybercriminaliteit, maar wanneer. Het goede nieuws? Wij hebben 5 stappen voor je op een rijtje gezet waarmee je je cybersecurity een kickstart geeft.
Cybersecurity voor bedrijven: de 5 noodzakelijke stappen
Stap 1: Gebruik sterke wachtwoorden
Het is tijd om afscheid te nemen van het geliefde ‘Welkom01’. Er zijn nog te veel bedrijven die dit soort standaard wachtwoorden gebruiken, waardoor hackers met minimale moeite hun digitale omgeving binnenkomen. Genereer dus sterke wachtwoorden en sla ze meteen vergrendeld op met een wachtwoordmanager. Het resultaat: je cybersecurity is weer een stukje beter én je hoeft niet meer al je wachtwoorden te onthouden. Win-win!
En nog een tip: stel MFA of 2FA (multi- of tweefactorauthenticatie) in. Mocht je wachtwoord toch gelekt zijn, dan moeten hackers hier ook nog doorheen komen.
Stap 2: Zorg voor up-to-date software
Softwareupdates uitstellen omdat dat ‘gedoe’ is? Niet als je je cybersecurity op peil wil houden! Updates zorgen ervoor dat je cyberbeveiliging actueel is, zorg er dus voor dat je ze altijd doet, voor alle programma’s en applicaties op je apparatuur. Gebruik automatische updates en zorg ervoor dat medewerkers zelf geen software kunnen installeren die mogelijk schadelijk is.
Stap 3: Maak afspraken over veilige opslag
Waar sla je je data veilig op? Wie kan erbij en hoe vaak wordt er een back-up gemaakt? Belangrijke vragen waarover je binnen je bedrijf afspraken moet maken. Want hoe beter je data én de back-ups beveiligd zijn, hoe beter je cybersecurity. En: laat van je back-up regelmatig een restore test uitvoeren, waarbij je test of de data ook daadwerkelijk teruggezet kan worden.
Stap 4: Train je mensen
Kunnen jouw medewerkers een phishing mail herkennen? Hackers gebruiken steeds slimmere manieren om bij je binnen te komen. Als één van je medewerkers op de verkeerde plek een wachtwoord invult en je hebt geen multifactor authenticatie ingesteld, dan ben je de pineut. Kortom: zorg ervoor dat je mensen op de hoogte zijn. Doe dat bijvoorbeeld met een eenmalige phishing simulatie. Of beter nog, met een abonnement waardoor jij en je medewerkers periodiek getraind worden.
Stap 5: Wees alert
Het lijkt een open deur, maar het zal je verbazen hoe vaak dit nog mis gaat: wees niet te goed van vertrouwen. Krijg je een vreemde mail? Bel er even achteraan om te checken of het klopt. Raadpleeg de contactgegevens op de officiële website van de desbetreffende organisatie. Hackers maken tenslotte vaak e-mailadressen en telefoonnummers na. En denk ook goed na over wat je als bedrijf deelt op je socials. Je zou niet de eerste zijn bij wie hackers je informatie gebruiken om je op te lichten.
Identificeer de risico’s met de Cyber Security Scan
Weet jij hoe kwetsbaar je bedrijf is voor cyberaanvallen? Kennis is macht, dus laat je systeem doorlichten met de Cyber Security Scan. Wij brengen in kaart wat de sterke en zwakke punten van je digitale omgeving zijn en geven je advies dat is afgestemd op jou en jouw organisatie. Een ICT-scan op maat, dus.
Denk jij dat je je zaakjes al aardig op orde hebt, maar twijfel je of je organisatie een hackpoging zou doorstaan? Laat je dan door ons hacken. We gebruiken every trick in the book om bij je binnen te komen. Lukt dat, dan leggen we natuurlijk niet je systeem plat. Maar we gaan wel in gesprek over hoe je je cybersecurity kunt verbeteren!